Bostad i Florida FAQ

FAQ om att köpa bostad i Florida

Varför ska jag kontakta Roger vid köp av fastigheter i Florida?

Roger Engstrom och Illustrated Properties fastighetsförmedling erbjuder den bästa servicen i Florida till kunder från de skandinaviska länderna (Sverige, Norge, Danmark och Finland).  Jag kommer från Sverige och förstår och talar ert språk och förstår er kultur och kan därmed lättare hjälpa er att hitta det rätta boendet för er i Florida!

Mitt kontor ligger i Delray Beach just söder om West Palm Beach i Palm Beach County.

Läget är idealiskt med närhet till tre stora flygplatser– West Palm Beach, Fort Lauderdale och Miami. Dessa ligger inom bekvämt bilavstånd och ni har flera utmärkta flygalternativ till området.

Under de senaste åren har priserna på bostadsrätter och villor i södra Florida varit stabilt uppåtgående.  Många svenskar har insett att kombinationen av attraktiva priser och stabilt klimat gör Florida till en vinnande destination för semester-bostäder.

Vad kostar bostäderna?

Prisbilden är väldigt varierande och som vanligt är det läget som kostar. En lägenhet (Condo) med två sovrum kan du få för från $100.000. Fristående villor från ca $300.000.Som i övriga Florida blir det dyrt om man ska bo direkt ute på beachen. Beroende på trafik så man har normalt aldrig mer än 15-20 minuter med bil till beachen, var man än bor.

Varför är det som regel två mäklare involverade vid köp av fastigheter i Florida?

Till skillnad från i Sverige, där man bara har en mäklare som jobbar för säljaren, är det vanligt i Florida att även köparen har sin egen mäklare. Detta kostar ingenting för köparen, eftersom säljarens mäklarkontor redan har ett avtal med bostadens ägare där det framgår att provisionen ska delas med köparens mäklarkontor. Eftersom det oftast är två mäklare involverade läggs alla objekt ut i en gemensam databas för alla fastighetsmäklare. Vårt uppdrag som köparens mäklare är således att skapa oss en bild av vad du som köpare är på jakt efter (t.ex. antal sovrum, badrum, prisklass, arkitektur, läge, faciliteter, osv.) och sedan hitta de objekt som bäst motsvarar dina köpkriterier. Eftersom det inte kostar något för köparen att ha en mäklare är det vanligt att nästan alla köpare utnyttjar denna möjlighet. Detta gör man inte enbart för att hitta rätt fastighet, utan även för att få professionell vägledning och hjälp under hela köpprocessen, inklusive besiktningar, förhandlingar o.s.v.

Hur kan vi hitta bostäderna?

Följande information är en generell vägledning om de steg ni tar för att påbörja er sökning av bostäder i Florida och som säkerställer att ni avslutar sökningen med att köpa den för er rätta bostaden

För att kunna ge er bästa möjliga service behöver vi veta t ex följande information:

  1. Är ni intresserad av en bostadsrättslägenhet (condo) eller en fristående villa?
  2. Vilket läge är ni intresserad av? (Vi kan hjälpa till med detta val också)
  3. Vilken prisnivå passar er budget?
  4. Hur vill ni betala? (kontant, amortering, annan typ av lån etc…)
  5. Hur många sovrum och badrum önskar ni?
  6. Vad vill ni ha tillgång till i övrigt? (strand, båt, golf, tennis, pool, bevakning…)
  7. När vill ni köpa bostad?
  8. När planerar ni att komma till Florida för att titta på bostäder?

Baserat på era önskemål kommer jag att söka objekt och sända information till er. Sedan återkommer ni till oss med besked om vilka av dessa objekt ni vill titta på när ni kommer till Florida. Vi rekommenderar att ni väljer ut mellan 5 – 15 olika bostäder som ni vill se. När ni kommer till Florida är det en bra idé att titta på dessa objekt strax efter ni har anlänt. Köpprocessen i Florida tar lite längre tid än i Sverige.

Hur fungerar processen?

När vi har hittat den bostad som ni vill köpa blir nästa steg att “ge ett bud”. Detta är ett skriftligt erbjudande om att köpa bostaden.

När ett “bud” har accepterats ombedes vanligtvis ni som köpare att betala en handpenning som motsvarar ungefär 10% av köpeskillingen. Denna handpenning transfereras normalt från er bank till ett klientmedelskonto som innehas av ägarens “title” försäkringsbolag eller juristfirma.

När denna process är klar planeras en “closing” dvs avslut. Det är då ägandet av bostaden övergår från säljaren till köparen. Det är inte nödvändigt att ni befinner er i Florida för denna “closing”. Resterande köpeskilling kan transfereras via banken till den mäklare som sköter “closingen: Ni kommer att få ett “HUD1” “closing document” innan köpet avslutas så att ni kan se alla kostnader som ingår.

Jag arbetar nära er från start till avslut för att försäkra sig om att allt går smidigt och att processen med att köpa en bostad i Florida blir en positiv upplevelse för er.

Kontakt

Detta är endast en kortfattad beskrivning av processen kring att köpa bostad i Florida. Vi hoppas den ger er en bättre inblick i vad ni kan förvänta er.

Vi hoppas att denna information var till er hjälp. Jag och Illustrated Properties tror att vi är er bästa svenska kontakt här i Florida när ni behöver hjälp med att finna er bit av paradiset här i soliga Florida. Jag  finns här för att hjälpa er!

ROGER