Vanliga frågor

Att köpa bostad i Florida - Vanliga frågor som mina kunder haft  

Varför har köparen en mäklare?

Till skillnad från i Sverige, där mäklaren representerar säljaren så har både säljaren och köparen en mäklare.  Detta kostar ingenting för köparen att samarbete med en mäklare. Mäklaren som representerar köparen är med under hela köpprocessen, från att vara med under alla visningar, förhandlar vid eventuella budgivning, bokar besiktningar av bostaden, gå igenom köpehandlingar och andra dokument med köparen.  

Vad kostar bostäderna?

Prisbilden är väldigt varierande och i likhet med många andra platser är det närheten till havet som avgör priset. En lägenhet (Condo) med två sovrum kostar från $100.000 och fristående villor från ca $300.000.

Hur hittar jag bostäder?

Följande information är en generell vägledning om de steg du tar för att hitta en bostad. Jag hjälper dig i sökningen och för att kunna ge dig bästa möjliga service behöver jag information om vilken bostad du söker tex:

  1. Är du intresserad av en bostadsrättslägenhet (condo) eller en fristående villa?
  2. Vilket läge är du intresserad av? (vid stranden, på en golfbana)
  3. Hur många sovrum och badrum önskar du?
  4. Vad vill du ha tillgång till i övrigt? (båtplats, golf, tennis, pool)

Baserat på dina önskemål kommer jag sända dig ett antal bostadsförslag. Efter du tittat på förslagen sätter vi upp ett telefon möte. När det är dags för dig att kommar till Florida och titta på bostäder rekommenderar jag att du väljer ut mellan 5 – 15 olika bostäder som du önskar titta på. Jag hämtar upp dig på ditt hotel och följer med dig på alla visningar.

Behöver jag vara i Florida för att köpa en bostad?

Nej, du behöver inte vara i Florida när du köpter en bostad, alla dokument som skrivs under skickas med express brev eller elektroniskt till dig och jag hjälper dig i processen. 

Hur går köpprocessen till?

Bud på bostaden: När ni hittat bostaden du vill köpa blir nästa steg att ge ett bud. Detta är ett skriftligt erbjudande om att du vill köpa bostaden.

Handpenning: När  säljaren accepterat budet betalar köpare en handpenning som motsvarar ungefär 10% av köpeskillingen. 

Slutför köpet: “Closing” när ägandet av bostaden övergår från säljaren till köparen. Det är inte nödvändigt att ni befinner er i Florida för att avsluta köpet.

Vad ingår i hyran?

Hyran för din bostad beror på vilken typ och storlek av bostad som du köpt och vad som ingår. För en bostadsrätt (condo) med 2 sovrum brukar hyran variera mellan 300 till 1200 dollar per månad. I kostnaderna inkluderar oftast samfällighetsavgift, vatten, TV, Internet. El ingår inte i hyran. För fristående villor kan en samfällighetsavgift finnas.

Ingår el i hyran?

El-avgiften ingår inte inte i hyran utan betalas månadsvis till el-bolaget.

Betalar jag fastighetsskatt?

I Florida betalas en kommunal fastighetsskatt som baseras på taxeringsvärdet av bostaden. Skattesatsen varierar mellan olika kommuner och uppgår till ca 2%. Fastighetsskatten betalas 1 gång per år.

Kan jag öppna ett bankkonto?

Jag hjälper dig att komma i kontakt med en bank i Florida för att öppna ett konto. Från bankkontot kan samtliga löpande driftskostnaderna och fastighetsskatt betalas via autogiro.

Kan jag låna pengar till bostaden?

Du kan låna pengar till din bostan genom Amerikanska banker eller låneinstitut. Detta är inget jag rekommendrar då räntorna i USA är betydligt högre än i Sverige och låneprocessen är långdragen.  Däremot kan du belåna egendom i Sverige för att köpa bostad i Florida.

Kan mitt Svenska företag köpa en bostad i Florida?

Ja, ditt Svenska företag kan köpa en bostad i Florida. Du bör då starta ett dotterbolag i Florida (LLC) Har du frågor du välkommen att kontakta mig för ytterligare information.

 Kan jag starta ett företag i Florida som äger bostaden?

Ja, du kan starta ett företag i Florida som äger bostaden. Har du frågor du välkommen att kontakta mig för ytterligare information.

Behöver bostaden vara försäkrad?

Försäkringar av bosstäder är inte ett måste med rekommenderas.

Besiktas bostaden innan köpet?

Köpare är ansvarig för att undersöka bostaden. Illustrated Properties fastighetsförmedling kan rekommendera ett antal oberoende besiktningsbolag. Kostnaderna för besiktningen beror på storleken på bostaden, för en bostadsrätt (condo) med 2 sovrum brukar besiktningen uppgå till 200-300 dollar.

Kan jag hyra ut min bostad?

Regler för att hyra ut en bostadsrätt (condo) är olika för olika bostadsrätts föreningar. Vissa bostadsrätts föreningar har inga restrektioner medan andra kräver att du ska ha ägt bostaden 1-2 år. Vissa bostradsrätts föreningar tillåter kortare uthyrningar flera gånger per år medan andra endast tillåter en uthyrning per år. Vilka regler som gäller framgår i beskrivningen av bostaden. Regler för uthyrning av villor är vanligtvis mindre omfattande. Villor som tillhör en samfällighetsförening kan ha liknande resterktioner som bostadsrättsföreningar medan friliggande villor aldrig har restrektioner.

Om jag köper en bostad med pool, behöver poolen vara uppvärmd?

Många pooler i Florida är uppvärmda under vintern för att hålla en temperatur över 25 grader.

Får man ha husdjur?

De flesta bostadsrätter och samfällighetsföreningar har restriktioner på husdjur och det står beskrivet i specifikationen.